Winchester Road Methodist Church Extension

At Winchester Road Methodist Church in Highams Park, we had the challenge of creating a new extension that could link two buildings, which were not only on different levels but were from very different eras.

Our proposed solution was to insert a glazed structure within the existing courtyard, creating a link between the Edwardian Church and a series of halls dating back to the 1950s. The link housed a welcoming central hub as well as a new foyer and meeting area, which can be used for a range of activities.
Ramps, gentle steps and a platform lift were introduced, helping to make the buildings fully accessible to everyone.

Gerald Curtis, (Then Practice Partner for the project), said: “We used glass so that openness and transparency is retained and to make sure that the new structure is less intrusive, visually compatible and subservient to the Edwardian Church.”

The design and works also included the refurbishment of the existing toilets, kitchen and heating system, all of which were carried out at the same time as the extension.

Speaking at the official opening of ‘The Hub’ – as it is now known - Reverend Hilary Cheng thanked the architects, contractors, fundraisers and donors for bringing the new building to life. She said: “The Hub is a great new space for the Church and we are really excited by all the new things this will enable us to do for the Church and the community.”

Gerald Curtis

Consultant Architect