Springfield Methodist Church

Springfield Methodist Church
Lambeth, London

Client London & Quadrant Housing Group
Location London
Size 28 flats and new church
Value £4.4m
Status Completed

Springfield Church

The redevelopment of Springfield Methodist Church has restored the Edwardian façade (dating from 1902) to its original splendour, provided 28 affordable homes (21 x 2 bedroom and 7 x 1 bedroom apartments, one of which has been designed for a disabled resident), and thereby financed a new Church and community rooms.

Restoration of the façade was welcomed by Lambeth Council as contributing to the visual regeneration of the Wandsworth Road Conservation Area.  It includes a lowering of the entrance to pavement level for easy wheelchair access and creation of a large window under the arch, designed to give a welcoming view of the interior of the Church from Wandsworth Road.  This is flanked by turrets on either side.

The radical construction solution combines a reinforced concrete podium with a steel frame for the Church, and timber frame for the apartments above.  Details such as recessed brickwork bands, string course and plinth, replicate features of the original building, while traditional materials such as brick and render soften the modern design.

 Please click here to download Springfield Methodist Church project page

Gallery

Springfield ChurchSpringfield ChurchSpringfield ChurchSpringfield Church

Duke Street

Interiors
6 Duke Street

Client Clerical Medical Investment Group
Location London
Size 509m2
Value Confidential
Status Completed

Duke Street

Clerical Medical’s first building was behind this office block, which they acquired as they expanded.  After some years, they decided to move out of London and wanted to maximise the sale value of their vacated premises.  We met with the client’s sales agents and devised a strategy.

The central atrium was removed through all the 6 floors of the building and the challenge was to replace the natural daylight with artificial daylight.  This was achieved by the introduction of contemporary perforated metal ceilings.   

The toilets and stair cores were re-planned to allow for subletting of individual floors and we made the office interiors feel less cluttered by the use of contemporary finishes along with integrated recessed lighting and air conditioning.

We were asked by the client to keep the original marble flooring in the reception area.  This created a significant design challenge as the flooring was very colourful with a strong wavy pattern and was not in keeping with the new contemporary style we were introducing to the other communal areas.

We chose to design an equally strong curved feature wall and ceiling, adding up and down lighters to highlight the floor and ceiling and draw your eyes along what was a very narrow reception area.  The colours were carefully chosen to complement the flooring and a bespoke, rich warm reception desk punctuated the space perfectly.

 Please click here to download Duke Street project page

Gallery

Duke Street

Interiors 67-68 Grosvenor Street

Interiors
67-68 Grosvenor Street

Client Grosvenor Estates
Location London
Size -
Value Confidential
Status Completed

Grosvenor Street - feature

We were delighted to be asked to redesign a tired and run down set of offices in the prestigious area of Grosvenor Street, London. Our client, Grosvenor, had asked for a complete rethink of the internal spaces and to add light and warmth into the building whilst retaining, and possibly, highlighting many of the period features and charm.

Using a natural, almost white colour scheme to the walls, we created a light and airy interior; warmth was added with earthy tones in the carpets and tiles selected, along with contemporary dark wood furniture and artwork that contrasted the elaborate period features of the building and allowed such features to speak for themselves.

In the areas where there were no period features, we followed the existing approach with the suspended ceilings; as the original ceilings were too badly damaged to be renovated without huge expense, we specified a modern metal one. We were however able to renovate the original sash windows, which we then fitted with blinds to allow light to flood the interior making the rooms feel fresh and modern.

The client did not recognise the interior and was delighted with the outcome!

 Please click here to download - 67-68 Grosvenor Street project page

Gallery

Grosvenor StreetGrosvenor StreetGrosvenor StreetGrosvenor Street