Whatman House
Faversham

Client Swan Housing Association
Location Faversham, Kent
Size 0.28ha
Value £1.65m
Status Complete

Whatman House

Whatman House was a home for the frail and elderly with a mix of 23 one-bed flats and bedsits.  Due to the lack of demand for bedsits, the home was demolished and has been redeveloped into 5 houses and 8 flats, two of which are for people with disabilities.

Surrounded by 2-storey residential properties, the layout of the new scheme was dictated by the shape of the site, the contours and the existing access which was to be retained.

The flats and amenity spaces are located on the south-west corner and follow the natural slope of the site with the two disabled flats on the ground floor. The houses are on the north-east corner with front and rear gardens and parking bays in the front gardens.  The design is high quality and modern and respects the local vernacular.

We have maintained and enhanced the ecological value of the site with the retention of the mature trees and additional planting together with the reprovision of bat roosting spaces.

There is adequate cycle and vehicular parking and the solar thermal hot water heating in each flat contributed towards the development achieving Level 3 of the Code for Sustainable Homes.

 Please click here to download Whatman House project page

Wyllie Court
Sittingbourne

Client Amicus Horizon
Location Sittingbourne, Kent
Size 51-bed Extra Care scheme
Value Confidential
Status Planning

Wyllie Court

Wyllie Court is an redevelopment of an existing 1960s home for the elderly into a 51-bed Extra Care scheme consists of 1 and 2-bed self-contained apartments with assisted bathrooms and communal facilities in a building which will represent the upper end of future Extra Care living in Sittingbourne.

This high quality scheme includes a lounge, hair dressing salon, activity rooms, guest room, Wi-Fi and a reception area accessed from the large central hub, which allows residents and families to enter from both sides of the building.  This welcoming centre leads into the café, which is open to all.

The external courtyards provide opportunities for residents to relax and have been designed to incorporate raised planting beds so that residents can enjoy and take part in the planting and landscaping.

The elevational treatment has responded to its location and the building’s scale with a mix of brickwork and through-colour render which matches the prevailing character of the area.  The scale of the building has been fragmented by the careful use of materials and the articulation of the roof areas.

Please click here to download Wyllie Court project page

Gallery

Wyllie CourtWyllie CourtWyllie CourtWyllie Court

Kings Hill

Kings Hill
West Malling, Kent

Client Anchor Trust
Location Kent
Size 8,650m2
Value Confidential
Status Planning

Kings Hill

Anchor commissioned The Tooley & Foster Partnership to draw up detailed proposals for a development of 75 assisted living apartments for the elderly.

The development has been designed with lower elements and larger landscaped spaces towards the existing bund to maintain its open aspect and so the building scale rises away from the front to the middle and rear of the site. 

The entrance opens into a tall atrium space that allows views through into the communal spaces and courtyard garden beyond.  Communal spaces are focussed around the entrance, atrium and main lift core to benefit from views across landscaped areas to the south and east.  Likewise a communal roof terrace on top of the entrance element will provide long views across Kings Hill and the surrounding countryside.

The residential units extend away from the entrance and main lift core with glazed ends to corridors and lightwells at focal points to provide daylight deep into the building.

Each apartment has a terrace or balcony with roof terraces where possible at upper floors. 

The design is contemporary but traditional local materials are used - predominantly red brick with artificial slate pitched roofs.

Please click here to download Kings Hill project page

Gallery

Kings HillKings Hill