Maylands

Maylands Court
Hemel Hempstead

Client Hightown Housing Association
Location Hemel Hempstead
Size 15886.4m2
Value £22m
Status Complete

Maylands

The Tooley & Foster Partnership, together with the team of consultants, were appointed by Hightown Housing Association and Jarvis to design a high quality mixed-use development.

In the heart of Maylands the site is directly opposite Hightown’s offices on the west side of Maylands Avenue. The original ‘vision’ for the site was set-out by the Council in their masterplan of 2007. The important junction at the crossroads north of the site was ideally suited for a landmark statement with active street frontage of retail outlets leading to a public square, which is between two blocks purposefully designed to look different using similar pallet of external materials.

130 new homes have been created, 77 for social rent and 53 as shared ownership, flexible in design to encourage people to stay rooted in the area.

The ground storey in the northern block provides retail accommodation that includes Sainsburys Local, Greggs and Starbucks, whilst the majority of the ground floor and part of the first floor in the southern block will be a community facility taken up by Adeyfield Free Church, including a café, pre-school facility and meeting rooms for various activity groups.

We were appointed by Design & Build contractors to compete for working drawings and the project is now completed and occupied.

Director, Chartplan (2004) Limited. 
“May I just add that to have got this far with this development and to have received very little adverse comment from the LPA -.in fact the very opposite – is down to your well defined design and the associated material produced by your practice. I personally believe they are coherent, articulate and well informed.“It's a pleasure to be involved with you on this.”

Please click here to download Maylands Court project page

To view the virtual tour of the Maylands Plaza click here

Gallery

Maylands

Market Building

Market Building
Brentford

Client Verve Properties Ltd
Location Brentford
Size 2067m2  
Value £7m
Status Complete

The Market Building

Sitting in a prime spot in waterside Brentford, this 1950s building has been revitalized and extended for modern living. We have restored and developed the building’s mid-century heritage, using its high ceilings and tall windows to create 44 bright apartments.

There are 36 studio and one-bedroom apartments accommodated within the existing two floors and 8 one and two bed penthouse apartments in a new-build roof extension.

The development is designed to encourage a sense of community with its shared clubroom, cinema and central courtyard.

Ashely Nicholson, Verve Properties, said: “When we found it, the Market Building was unloved, a little plain and lacking personality. As the project developed it seemed important to give the building its character and presence back but, more importantly, to give it life and soul. The clubroom, cinema and courtyard are all intended to make this a happy fulfilling place to live and enjoy. The high ceilings, big windows and consequent natural light were attributes that were previously hidden and are now revealed”.

Click here to watch a short film about the project

Please click here to download Market Building project  page

Gallery

Market BuildingThe Market BuildingThe Market BuildingMarket Building

Hunt's Paper Factory

Shendish Manor Hotel
Hemel Hempstead

Client Regency Homes
Location Hemel Hempstead
Size 7400m2  
Value £20m
status Planning

Shendish Hotel GIF

We are designing a new pavilion in the grounds of the Shendish Manor Hotel. This is a Grade ll listed building and the grounds are within the Metropolitan Green Belt.

The exciting, contemporary design responds to the woodland setting on the one side and the listed building on the other.

This new building does not seek to compete with the existing manorial-style hotel, but has its own strong design.

As the new building is set tight into the existing tree belt at the perimeter of the grounds, our inspirational design blends with the trees to minimise the development’s visual impact. It is designed as a pavilion with an organic tree-like lattice in front of a clear-glazed curtain wall, which will show the spaces within.

It will provide an additional 30 bedrooms for the hotel plus a large conference/function space and a self-contained leisure centre with swimming pool, gym, treatment rooms etc.

 Please click here to download Shendish Manor Hotel project page

Gallery

Shendish Manor HotelShendish Manor HotelShendish Manor HotelShendish Manor Hotel