St Johns C of E Primary School

St Johns C of E Primary School
Buckhurst Hill

Client M L Hart Builders Ltd
Location Buckhurst Hill, Essex
Size 650m2
Value £1.2m
Status Complete

St John’s C of E Primary School

This extension comprising 6 classrooms, 4 group rooms, storage areas/rooms and associated circulation areas and facilities, was originally designed by Michael Foster, a retired Partner of TFP.  The Partnership then won the commission to prepare working drawings for the selected main contractor under a D&B contract. It was the first school construction project in Essex to be managed entirely by the school itself.

Essex County Council recognised that St John’s C of E School, being one of the most over-subscribed schools in the county needed additional school places.  The proposed extension would support the plans to increase the school’s capacity from 350 to 450 pupils.

The design of the extension is of a character that is in keeping with the adjacent school buildings and also of a scale appropriate and considerate to its surroundings. The topography of the site has been used in the design and the materials tie in with the existing school character.  The extension has no visual impact on the Locally Listed parts of the original school or the Grade II Listed St John the Baptist Church.

The building was officially opened by HRH The Duke of Gloucester in July 2012

Please click here to download St Johns C of E Primary School project page

Gallery

St Johns School 03St Johns School 03St Johns School 04St Johns School 05

TFP Office Extension

Interiors
TFP Office Extension

Client The Tooley & Foster Partnership
Location Buckhurst Hill
Size Office Extension
Value Confidential
Status Complete

Interior design 01

Having outgrown our office space, we decided to extend into our unused stable block and surrounding land. We created a glass link from the existing building to the new 2-storey stable block offices. This link houses a new kitchen and staff room, plus new male, female and disabled WCs.

We used our corporate office colours throughout the interior, highlighting feature walls in vibrant contrasting colours in the new boardroom, staff room and reception. In addition to these bold paint colours, carefully specified contemporary furniture and lighting played a huge part in making the new facilities stand out from the more traditional existing office spaces. Stackable and folding chairs and tables help make the spaces multifunctional whilst different light and heat sources help change the mood and temperature of the rooms depending on their use or season.

The glass link is arguably the most striking addition to the building. We intentionally used blue in this area for coolness in the summer months. We introduced concealed linear wall lights, which flood the walls with light w and are set out in architectural angles of 30, 45, 60 and 90 degrees to add a striking feature pattern down the glazed corridor. These lights are complemented by cool blue LED spotlights to the floor which add another dimension when used independently.

The extension made us DDA friendly, giving us a downstairs boardroom and meeting area and a larger more accessible reception area.

Please click here to download TFP Office Extension project page

Gallery

TFP building 05Interior design 04Interior design 03Interior design 02