Highdown Court
Worthing

Client Saxon Weald
Location Worthing
Size 56 Apartments
Value £7.6m
Status Complete

Worthing-362

This former school site in Worthing has been developed to provide a 2, 3 & 4-storey Extra Care scheme containing a selection of 1 & 2 bedroom independent living flats, together with communal facilities.

Bringing a strong sense of colour and style to the street scene, the development acknowledges its heightened corner position with a four-storey, white-rendered rotunda, which is bordered with elegant, glazed balconies.  Throughout the scheme, the large windows make the most of natural daylight, whilst balconies are both practical and decorative.

Multi-coloured weatherboarding clads the third floor and very pale buff brick defines the ground floor; together these reduce the perception of the overall height.  Scale is further minimised by the means of rendered elements, which cantilever away from the main building; and the building steps down in height, and back in depth, giving the impression of a series of buildings.

Car parking is situated to the rear of the building, which allows distinct, bright building to sit uncluttered - albeit for the landscaped communal gardens that frame and soften the streetscape.

Residents was asked what it is like to live at Highdown Court.

"It is luxury, like a 5 star hotel, like Buckingham Palace. We are better off living here and the atmosphere is great. The care and support are available and it's marvellous. It has made a great difference to our lives, we feel secure and we enjoy the company we have around us. It makes us feel wanted. The restaurant is lovely and it helps a lot not having to cook all the time."

  • Finalist, Pinders Healthcare Design Awards 2011, ‘Independent Living’

Please click here to download Highdown Court project page

Gallery

Highdown 02Highdown 03Highdown 04Highdown 05