Foleshill

Foleshill Health Centre (Passivhaus)
Livingstone Road, Coventry

Client Community Health Partnership
Location Coventry
Size 600m2
Value £2m
Status Planning

Foleshill

The new Foleshill GP surgery the first Passivhaus surgery for the National Health Service. It will provide a healthy comfortable interior, with filtered fresh air throughout and with much lower than average running costs. Detailed life cycle costing shows that this Passivhaus building will save the NHS nearly £1m in running costs over the 25 years after construction.

To be constructed using off-site modular construction and BREEAM Excellent, are just some of the credentials that will ensure that this building is efficient in construction and in use throughout the life of the building.

Designed to meet the needs of an expected 10, 000 local patients, the GP Surgery maximizes natural light, makes use of all available space, and has an attractive timber and render exterior. The building’s strong identifiable frontage provides visitors with a sense of arrival while being respectful towards its surroundings. Within the distinctive exterior are 5 Consulting rooms, 2 Treatment rooms and ancillary accommodation including waiting and reception areas, all laid out with patient care as the main focus. A third-party assessment at design stage stated that the building “has the potential to be a very good public building…”

Through careful planning and research, the new Foleshill GP Surgery responds to the needs of patients and doctors with a visually striking solution.

Please click here to download Foleshill GP Surgery project page

Gallery

FoleshillFoleshill